Καούρ εκάνατε

Καούρ εκάνατε τον Αγιελίδη.

Όρεγι τα Τσακωνία οι αθροίποι είνι ξέρουντε να τσούνι, να ζήωι τσαί να γλεγκίωι.

(Καλώς ήλθατε στο Λεωνίδιο. Εδώ στην Τσακωνιά οι άνθρωποι ξέρουν να τρώνε, να ζουν και να γλεντούν).

ΛΕΩΝΙΔΙΟ 4-7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013
Μεσογειακή μουσική κουζίνα!

melitzazz logoμελιτζάzz, η [ουσ.]: [1] το είδος μουσικής jazz που παίζεται μόνο στο Λεωνίδιο Αρκαδίας και συνοδεύεται απαραίτητα από εκλεκτούς μεζέδες και εδέσματα της πραγματικής τσακώνικης μελιτζάνας Λεωνιδίου, [2] η πολύ ιδιαίτερη jazz αίσθηση που αφήνει στον ουρανίσκο η γλυκιά σαν μέλι τσακώνικη μελιτζάνα, είτε μαγειρεμένη ή ως γλυκό μελιτζανάκι. [3] η ethno-jazz γιορτή της Τσακωνιάς, με οικοδεσπότη το Λεωνίδιο και φιλοξενούμενους τους πολιτισμούς της Μεσογείου, με τις μουσικές, τους χορούς, τις γεύσεις και τις χαρές τους.

Όλη η Μεσόγειος πάνω σ’ ένα τσακώνικο χαλί

(Όα α Μεσόγειο τάνου σ’ ένα Τσακώνιχο τζίλικα).

melitzazz banner 300x250Η αρχοντιά των Τσακώνων, κληρονομιά του πλούτου που απέκτησαν ως έμποροι και θαλασσινοί κατά τον 19ο αιώνα, αποτυπώθηκε στα περίφημα αρχοντικά τους και τα τσακώνικα χαλιά τους.
Ένα τέτοιο τσακώνικο χαλί, μαγικό, θα φιλοξενήσει φέτος πολιτισμούς από διάφορες γωνιές της Μεσογείου. Μέσα στα γραφικά σοκάκια και την περίτεχνη αρχιτεκτονική του Λεωνιδίου, μουσική και τραγούδι, χορός, γεύση και γαστρονομία, κινηματογράφος, τσακώνικη γλώσσα, αγνή παράδοση και fusion, όλα μαζί πάνω σε ένα τσακώνικο χαλί.
Διαφορετικοί κόσμοι, διαφορετικά δρώμενα, μα θα μοιάζουν τόσο δεμένα. Ή μήπως τόσο ίδια, από την ίδια μάνα Μεσόγειο, κι όμως σαν από διαφορετικούς κόσμους θα μοιάζουν;

melitzazz banner 728x90

Μια ιδέα από το μεσογειακό μας menu:

 1. Flamenco: A flamenco pop project, με γνωστές μελωδίες του σήμερα και χορογραφίες παραδοσιακού και σύγχρονου flamenco.
 2. Oriental & belly dance: Παραδοσιακές αραβικές μουσικές της Μέσης Ανατολής και αράβικος χορός της κοιλιάς.
 3. Percussion: Πανδαισία κρουστών (και όχι μόνο) από πολυμελές συγκρότημα, με όργανα από όλες τις γωνιές της Μεσογείου και του κόσμου.
 4. Gypsy jazz: Αγαπημένο gypsy swing κυρίως, αλλά και blues, gospel, funk, soul, reggae. Αγνές μα και «μεταποιημένες» μελωδίες και άπλετος χώρο για χορό: ένας swing χοροχώρος!
 5. Βαλκανικά χάλκινα: Σέρβοι δεξιοτέχνες στους δρόμους της βαλκανικής jazz και των παραδοσιακών gypsy χάλκινων fanfare.
 6. Κυπριακά ακούσματα: Με λαούτο και μεράκι, μουσικές νέες και παραδοσιακές από ταλαντούχους νέους μουσικούς.
 7. DJ set: Σπουδαίος Έλληνας dj και παραγωγός σε ένα freestyle set γεμάτο ενέργεια, swing, latin, soul ήχους, funky διάθεση, πειραγμένη cumbia και reggae, hip-hop beats και εξωτικούς μαύρους ρυθμούς. Προχωρημένες μουσικές σε προχωρημένες ώρες..
 8. μελιτζάzz junior: Μια «μυθική» θεατρική παράσταση με διαδραστικότητα, θεατρικό παιχνίδι και πολλά ακόμα, σε μια βραδιά αφιερωμένη στους μικρούς μελιτζαzzεμένους φίλους μας.
 9. Τσακώνικη γωνιά: Αφιέρωμα στην παραδοσιακή τσακώνικη υφαντική τέχνη, με έκθεση χαλιών και υφαντών και επίδειξη υφαντικής για τον «τσακώνιχο τζίλικα τσαι κιλίνι» (τσακώνικο χαλί και κιλίμι), παράλληλα με τοπικές γεύσεις, μουσικές, χορούς και κεράσματα.
 10. Κυπριακή γωνιά: Από το Τρόοδος της Κύπρου, με χορούς, λαούτο και τραγούδια, με τοπικές γεύσεις, προϊόντα και κεράσματα, με αγάπη. Ένα τζιπραίικο καφενείο με τα ούλλα του! Ισπανική γωνιά: Γεύση, πολιτισμός και μίνι αφιέρωμα στον Ισπανικό κινηματογράφο.
 11. Αραβική γωνιά: Μουσικές, shisha (αργιλές), καφές και τάβλι αράβικο.
 12. Μαθήματα χορού flamenco και χορού belly dance: Μικρά σεμινάρια για αρχάριους και (λίγο) προχωρημένους επισκέπτες του φεστιβάλ. Με βεβαίωση/ενθύμιο.
 13. Πολλά ακόμα..

Και το τσακώνικο ταξίδι μας στη Μεσόγειο συνεχίζεται.
Μείνετε σε επαφή για αναλυτικό πρόγραμμα, διαγωνισμούς και νέες εκδηλώσεις.

Ούρα κα (ώρα καλή).

Categories: Λεωνίδιο

Leave a Reply